ବହୁତ ଟେଷ୍ଟି ମାଟି ହାଣ୍ଡି ମଟନ ତିଆରୀ କରିବା ପ୍ରଣାଳୀ ଜାଣନ୍ତୁ
ବହୁତ ଟେଷ୍ଟି ମାଟି ହାଣ୍ଡି ମଟନ ତିଆରୀ କରିବା ପ୍ରଣାଳୀ ଜାଣନ୍ତୁ
admin
Jan 30, 2021 - 13:01
Updated: Jan 30, 2021 - 13:01
ଆସ ଜାଣିବା କିପରି ଭାବର ମାଟି ହାଣ୍ଡି ମଟନ ତିଆରୀ କରାଯାଏ । ଆସନ୍ତାକାଲି ରବିବାର ରହିଛି ଘରେ ନିହାତି ବନାଇ ଖାଆନ୍ତୁ । ଏହି ସରଳ ଉପାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ବନାଇଲେ ଯେମିତି ଲାଗି ହୋଟେଲ ତିଆରୀ ଖାଦ୍ୟ ଭଳି ।
ଆବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ
ଖାସି ମାଂସ, ମାଟି ହାଣ୍ଡି, ଜିରା, ରସୁଣ, ଧନିଆ ବଟା, ଗରମ ମସଲା, ହଳଦି ଗୁଣ୍ଡ, ଲଙ୍କା ଗୁଣ୍ଡ, ପିଆଜ, ଲୁଣ ଓ ପାଣି ।
ପ୍ରସ୍ତୁତି ପ୍ରଣାଳୀ
ପ୍ରଥମେ ମାଟି ହାଣ୍ଡିର ଭିତର ପଟେ ଟିକେ ତେଲ ଲଗାଇ ଦିଅନ୍ତୁ । ଏହା ପରେ ଏହାକୁ ଗ୍ୟାସ୍ ଚୁଲାରେ ବସାନ୍ତୁ। ହାଣ୍ଡିରେ ପ୍ରଥମେ ତେଲ ଲଗାଇ ଦେଲେ ଆଉ ଏଥିରେ ମସଲା ଲାଗେ ନାହିଁ ।
ହାଣ୍ଡି ଟିକେ ଗରମ ହୋଇଗଲେ ସେଥିରେ ତେଲ ପକାନ୍ତୁ । ତେଲ ଗରମ ହେଲା ପରେ ସେଥିରେ କଟା ପିଆଜ ପକାଇ ଅଳ୍ପ ଭାଜନ୍ତୁ। ଏହା ପରେ ଜିରା, ରସୁଣ, ଧନିଆ ପେଷ୍ଟ ଓ ଲଙ୍କା ଗୁଣ୍ଡ ପକାଇ ଭଲରେ କଷନ୍ତୁ । କିଛି ସମୟ ପରେ ଏଥିରେ ହଳଦି ଗୁଣ୍ଡ ଓ ଅଳ୍ପ ପାଣି ଦେଇ ପୁଣି କଷନ୍ତୁ ।ମସଲା ଭଲ ଭାବେ କଷି ହୋଇଗଲା ପରେ ସେଥିରେ ମଟନ, ଲୁଣ, ଗରମ ମସଲା ଓ ପାଣି ପକାଇ ଭଲ ଭାବେ ଗୋଳାଇ ଦିଅନ୍ତି। ଏବେ ହାଣ୍ଡିରେ ଏକ ଥାଳି ଦେଇ ଏହାକୁ ଘୋଡ଼ାଇ ଦିଅନ୍ତୁ ଏବଂ ମାଂସକୁ ସିଝିବାକୁ ଛାଡ଼ି ଦିଅନ୍ତୁ । ତେବେ ପ୍ରତି ୧୦ ମିନିଟ୍ରେ ଥରେ ଘୋଡ଼ଣୀ କାଢ଼ି ମାଂସକୁ ଘାଣ୍ଟିବେ। ମଟନ ସିଝିବାକୁ ସମୟ ଲାଗିବ । ମଟନ୍ ସିଝିଯିବା ପରେ ହାଣ୍ଡିକୁ ଗ୍ୟାସ୍ରୁ ଓହ୍ଲାଇ ଦିଅନ୍ତୁ। ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଗଲା ମାଟି ହାଣ୍ଡି ମସଲା ମଟନ୍। ମନେ ରଖିବେ ଏଥିରେ ଅଧିକ ଝୋଳ ରଖିବେ ନାହିଁ। ଝୋଳ କମ୍ ଓ ବହଳିଆ ହେବ।